Betűk forradalma

A tetoválás hőskorában az is elég volt, ha egy felirat nem nézett ki túl bénán és ha a betűk viszonylag egyforma méretűre sikerültek az már minőségnek volt mondható. Ezek voltak az ÜSS, BÜN AZ ÉLET, ANYÁM és egyéb klasszikusok. Innen indult a betűk forradalma…

Régmúlt kezdetek

A 90-es években már lehetett különböző tetkós magazinokat kapni és lassan megkoptak a sztereotípiák, sokak számára kiderült, hogy nem csak a bűnözők lehetnek tetováltak. Az emberek elkezdték keresni a minőséget és felbukkantak olyan tetkósok, akik már tudtak egyenes vonalakat húzni.

Internet után

Aztán az internet berobbanásával kinyílt a világ, létrejöttek olyan betűgyűjtemény oldalak, ahol mindenki kedvére válogathatott. Az egyik legnépszerűbb a: DAFONT.COM

Rengeteg fajta karakter egy helyen, csak győzzön választani a kedves vendég. Idővel sajnos kiderült, hogy hiába a többszáz oldalnyi kínálat, valahogy mindenki ugyanabból a néhány fajtából választ, hiszen az a biztos, amit már láttak valamelyik énekesnőn, fotómodellen, vagy szupersztáron.

Napjainkban

Az utóbbi néhány évben végre kialakult az igény az egyedi feliratokra és kalligráfia vagy lettering néven egy önálló stílus kelt életre. Már nem elég a netről kiválasztott tucat betűtípus, mindenki azt szeretné, hogy az adott felületre tervezett, valóban személyreszabott, szöveg díszítse a testét. Olykor ezek a minták nehezen olvashatóak, de a tartalom mellett a látvány is fontos része ezeknek a szövegeknek. Néha az is elég, ha csak jól néz ki, hiszen viselője úgyis tisztában van azzal mit rejt a textus.

A feliratok mestere

Az Everest Tattoo csapatában Dave készíti a különleges, egyedi feliratokat. Az általa megálmodott és megrajzolt formák mindegyike egyedi, személyre szabottan az adott vendég testére készülnek. Először megrajzolja a tervet, papíron vagy digitális eszközön, ami ha tetszik a leendő tulajdonosnak, akkor már csak a tetoválás van hátra. Az esetek nagyrészében szabadkézzel rajzolja fel a bőrre a mintát, hiszen így lehet a legjobban lekövetni a test arányait, áramlatait.

Nézz meg néhány videót, hogyan készülnek ezek a remekművek:

Láttad már hogy valakinek a homlokát tetoválják?

Dzdiiza hátara készült egy csodás felirat

Így kell díszíteni egy kézfejet…

Ne higgy el mindent…

Sokszor látni a neten olyan képeket, hogy valaki szokatlan helyekre (kézél, talpél, szájbelső, ujjak bizonyos részei) készíttet tetoválást, általában feliratot. Ezekről frissen feltöltenek egy képet és azt hihetnéd, hogy gyógyulás után is olyan szép és látványos marad. Ki kell ábrándítsalak. Extrém helyeken a bőr, a legritkább esetben alkalmas tetoválásra és biztosra veheted, ha látnád néhány hónap elteltével a végeredményt, eszed ágában sem lenne végigszenvedni a procedúrát.

Szintén divat lett, hajszálvékony feliratokat tetováltatni. Tudnod kell, hogy bizonyos bőrfelületeken ezek sajnos megfolyhatnak, megvastagodhatnak. A neten látható képek egy része bizony csak illusztráció.

A feliratok kikerülhetetlen sarokpontja, a helyesírás. Ha nem vagy biztos a dolgodban kérj segítséget. Ha idegen nyelvű gondolatokkal díszítenéd a testedet, nem biztos, hogy a fordítóprogramok fogják számodra a legjobb végeredményt nyújtani. Járj utána, szánd rá az időt, talán megéri.

Ha szeretnéd kicsit jobban megismerni a nemzetközi mesterek, különféle stílusú munkáit, mi őket ajánljuk figyelmedbe: Mystik, Sam Taylor, Pierroked