Hogyan válassz magadnak tetoválót?

Egyre nehezebb megtalálni a megfelelő mestert. Szándékosan használtam a mester szót, mert nem elég csak elkészíteni egy mintát, ami olyan amilyen, abba bele kell pakolni a lélek egy darabját. Keressük együtt a Szent Grált, hogyan válassz magadnak tetoválót?

Már nem elég csak megnézni ki mennyiért dolgozik…

Egy kezdő, talán egy maroknyi elkészített minta tapasztalatával, lassan ugyanannyiért dolgozik, mint a több évtizede a pályán lévő veterán. Beszélgettem ifjú titánokkal, akik azt kérdezték, hogy mennyit kérjenek a haverjuktól, akire a hétvégén fognak varrni egy jó kis gyakorló mintát. Annak idején, mikor a tetoválás még nem volt ennyire divat, örültünk, ha találtunk egy vállalkozó szellemű barátot, aki bevállalta, ha esetleg egy nem tökéletes mintával ajándékozzuk meg. Nem is gondolkodtunk pénzben. Beáldoztuk az időnket és a felszerelésünket a gyakorlásért, az apró tudásmorzsa megszerzéséért. Ma nagyon sokan csak a könnyű pénzt látják, minél gyorsabban, minél többet keresni. Lehet, hogy kiment a divatból a tartós, használható, valódi tudásra szomjazó igény.

Sajnos az sem garantálja a tökéletes végeredményt, ha a tetováló már évtizedek óta szántja a bőrt. Találkozni olyan fiatallal, aki pár év alatt lepipálja a nagy öregeket és ismerni olyanokat is, akik az elmúlt 20 évben nem fejlődtek semmit. Ha valaki megfelelő előképzettséggel lép a pályára, akkor nagyon rövid idő alatt képes elsajátítani, a minőségi tetoválás alapjait. Ám ha valaki belekényelmesedik, elhiszi, hogy már letett valamit az asztalra, akkor megreked azon a szinten, sajnos erre is van példa bőven.

Ne távolság alapján válassz

Sokan csak azt nézik, hogy melyik stúdió van lakhelyükhöz legközelebb. Ha szerencséd van ott fogod megtalálni a megfelelő embert, de ha mégsem, akkor ne tétovázz és tedd meg azt a néhány kilométert a megfelelő szalon ajtajáig.

Ha belépsz egy stúdióba és az koszos, füstös, igénytelen, akkor azonnal hátra arc. Az ilyen helyekről a legritkább esetben kerülnek ki remekművek.

Szánj időt a megfelelő tetováló kiválasztására

Egyre többen töltenek fel mások által elkészített mintákat és sajátjukként próbálják feltűntetni azokat. Sok pénzt ölnek reklámokba és hirdetik nem létező tudásukat, gyanús lehet a folyton ingyen tetoválást osztogatók, lájkgyűjtők egyre gyarapodó tábora. Ha valaki ismert, még nem garantálja, hogy ő lesz a te embered.

Rengeteg stílus létezik

Alapvetően beszélhetünk színes vagy fekete-szürke tetoválásról. Ezeken belül egy minta lehet oldchool, newshool, törzsi, realista, orientális, geometria, dotwork, lettering és ezeknek bármilyen kombinációja. Célszerű utánajárnod, hogy az általad megálmodott minta melyik stílusba tartozik, így könnyebben találhatod meg azt, aki neked a legprofibban tudja majd elkészíteni. Szinte minden stílusban találsz kiváló magyar művészt, csak szánd rá az időt, tájékozódj; hidd el, kifizetődik.

Ne hidd, hogy minden tetováló mindent meg tud csinálni

Sokan azt gondolják, hogy a tetoválás az tetoválás és minden művész, minden irányzatban egyformán teljesít. Ez sajnos nem teljesen igaz.  Ha valaki egy adott stílusban igazán elmerül, akkor évek alatt kitanulhatja annak minden fortélyát, de lehet, hogy más irányzatok teljesen idegenek lesznek számára. Lehet, hogy valaki a legtökéletesebb portrét varázsolja fel a bőrödre, de egy 10 centis vonal meghúzása feladja neki a leckét. Ha azt tanácsolja neked, hogy ezzel a mintával menj XY-hoz, azt általában nem azért teszi, mert el van szállva magától és derogál megcsinálni a tetkódat. Egy magára valamit is adó mester tisztában van a saját korlátaival és nem fog olyan mintát elvállalni, amit nem tud hibátlanul elkészíteni. Ilyenkor azt hihetnéd, hogy arrogáns, beképzelt, pedig csak nem akar neked és magának csalódást okozni, tökéletesen tisztában van a képességeivel.

Íme a Szent Grál

Ne ragaszkodj görcsösen az eredeti elképzelésedhez. Ha megtaláltad a megfelelő művészt, bízd rá magad bátran. Hidd el, sokkal nagyobb tapasztalata van, mint neked. Tudja, mit lehet megcsinálni és mi az, ami kivitelezhetetlen.

Ha egy viszonylag egyszerű mintát szeretnél magadra, azt szinte bármelyik tetováló, magas szinten el tudja neked készíteni. Ha nem tudsz közülük választani, kérj személyes találkozót, ez sok esetben segíthet eldönteni, kivel tudsz majd együtt dolgozni. Mert ez egy közös munka, te nem csupán a vászon vagy, neked segítened kell a tetoválót. Ha valamivel elégedetlen, vagy bizonytalannak érzed magad, szólj bátran, hiszen az előkészület közben még könnyen lehet változtatni a terven. Azonban ha már felkerült rád a minta, akkor már sokkal nehézkesebb bármilyen változtatást eszközölni.

Ha sikerült megtalálnod a számodra tökéletes művészt, akkor lehetőség szerint adj neki szabad kezet, engeded szárnyalni fantáziáját, ő a legjobbat fogja magából kihozni és ha türelemmel veszed a rád váró kihívásokat és az utókezelés is komolyan veszed, akkor a végeredmény olyan lesz, ha nem jobb, mint amit megálmodtál.