Kerecsensólyom

Attila egyszerűnek tűnő kéréssel érkezett hozzánk. Szeretett volna a mellkasára egy turulmadarat. Eddig nem bonyolult a kérés, de ő realisztikus ábrázolást álmodott meg, ami nagyban megnehezítette a feladatot, hiszen egyikünk sem látott még élő turult.

Küldött néhány ötletet, hogy kb. mire gondolt, de a szobor mégsem „igazi „ madár.

Ekkor jött az ötlet, hogy ha már turul, és ősmagyar téma, akkor legyen egy olyan madár, ami fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában – kerecsensólyom. Beindultak a fogaskerekek, sokkal könnyebb volt fotót találni egy valódi sólyomról.

Miután kiválasztottuk mindkettőnk kedvenc fényképét, vendégem azt is kibökte, hogy neki mindig is tetszettek a trash polka jellegű minták, innen adták magukat a háttérben található ecsethatású foltok, vonalak.

Először a sólymot készítettem el, hűen a trash polka stílushoz, fekete-szürkében,  gray wash technikával (higított fekete) – 1205 RL, 1209 RS, 1017 RM tűket használva. Ezt követték a háttér színei. Az ecsetfoltokat nem szerettem volna túl színesre csinálni, a piros adta magát, a kék pedig ennek remek ellentét (komplementer) színe. Amikor elkészültünk, üresnek találtam a bal oldalt, de nem akartam már semmi olyan elemet oda rakni, ami elvonná a tekintetet a fő témáról. Attila vadász, így tetoválás közben sokat beszélgettünk arról, hogy ő mit szeret a természetben, és a madarakban. Egyik mondata adta a minta befejező részének ötletét: „szeretem nézni, ahogy ezek a varázslatos madarak repülnek, és csodálom az erejüket, és azt a hangot, amikor lecsapnak prédájukra”. Mi más kerülhetett volna kiegészítésként ebbe a mintába, mint az éppen lecsapni készülő sólyom sziluettje.

A tetoválás egy alkalomból készült el kb. 6 óra alatt. Köszönöm Attila kitartását, akinek van már mellkas tetkója, tudja miről beszélek.