Mennyire fáj a tetoválás?

Nem titok, hogy kissé fájdalmas. Ezen nincs mit szépíteni, hiszen tűvel masszírozzák a bőrödet. De hogy mennyire szenvedsz az sok mindentől függhet.

Először is nagyban függ a te saját fájdalom tűrő képességedtől. Vannak, akiknek fájdalomküszöbe a béka segge alatt van, na ők nincsenek könnyű helyzetben. A fájdalomcsillapításról itt bővebben írunk.

Hiba lenne azt gondolni, hogy minden tetováló egyformán fájdalmasan dolgozik. Vannak mondhatni „vattakezű” művészek és akadnak „hentesek” is. Sajnos ezen nehéz változtatni, de hidd el, senki nem akar neked fölösleges fájdalmat okozni.

Testrészek

Különböző testrészeken, eltérő módon lehet érzékeny a procedúra. Ez természetesen egyénenként változik, de abban mindenki egyetért, hogy vannak kifejezetten gyilkos területek. Legkevésbé érzékeny a váll, alkar, comb, vádli, hát. A különböző hajlatokkal, csontokkal, bizony már a következő fájdalomszintre ugorhatunk; ezek a nyak, vállcsúcs, könyök, csukló, boka, térdkalács környéke. És vannak az igazán necces helyek ilyen a mellkas, bordák, lábfej, kézfej. Végül a legfinomabb részek a mellbimbó, tenyér, talp.

Stílusok

Különböző stílusok különböző módon tudnak érzékenyek lenni. Legkevésbé fájdalmas műfaj, a mostanában divatos fineline és mikro realizmus, hiszen ezeket a mintákat a legvékonyabb tűvel, a bőrt alig érintve, finoman karcolják fel. Ha ezeket a mintákat nem kellő óvatossággal készítik, azonnal szétfolynának a bőrben. A következő fájdalom fokozat, a realizmus, itt is nagyon óvatosan kell a különböző rétegeket felépíteni. Majd az összes többi stílus úgy, mint az olschool, newshool, törzsi, orientál.

A színek kihívása

Alapvetően a színes minták fájdalmasabbak, mint a fekete-szürkék, hiszen a színes ábráknál ugyanarra a felületre újra és újra rá kell menni mindaddig, amíg a leghalványabb árnyalat is tökéletesen bele nincs dolgozva a bőrbe. Míg a fekete-szürke mintáknál a legvilágosabb rész, maga bőr, tehát az érintetlenül marad.

Keringenek tévhitek arról, hogy fehér festékkel fájdalmasabb a tetoválás. Erről azonban szó sincs. Azért érezheted gyötrelmesebbnek, mert általában az a tetoválás során használt legvilágosabb szín és a legvégén szokták bepakolni a mintába. Ebből következik, hogy néha olyan helyekre megy vissza a tetoválód, amiket esetleg már órákkal korábban érintett. Egy alaposan meggyötört, majd megpihent felületet újraszántani, bármilyen színű tintával is teszik, az bizony meglepetésszerű fájdalom lehet. De ez általában csak néhány percet vesz igénye, legyél kemény, megéri.

Van, aki szerint a kontúrok, míg mások szerint a színezés a fájdalmasabb, ez egyénenként változik, ebben nem lehet álltalánosítani.

Idő

Az idő szintén egy fontos tényező. Hatalmas különbség van egy 20 perc alatt elkészíthető, egyszerűnek mondható ábra és egy 6-8 órán át tartó egész napot igénybe vevő tetoválás között. És akkor még nem beszéltünk az egymást követő napokon készülő mintákról, ahol a gyógyulási folyamat is lassabb és az utókezelésre is extrán kell figyelni.

Lelkiállapot

Az sem mindegy, hogy milyen lelkiállapotban vagy. Ha épp nagyon stresszes időszakodat éled, előfordulhat, hogy nehezebben küzdöd le a tetoválás hosszú óráit, míg ha kiegyensúlyozottnak érzed magad, sokkal könnyebben veszed az akadályokat.

Hidratálás

Igyál sok folyadékot, frissítsd magad kívül, belül. Ha kellően hidratált a bőröd, az megkönnyítheti a tetoválás folyamatát, így kevésbé lesz megterhelő a művelet. Ezzel bővebben a itt a Tetoválás előtt írásunkban foglalkozunk.

A tetoválás folyamán, bármikor úgy érzed, hogy szeretnél pihenőt tartani, vagy bármi okból megállni, ne tétovázz, szólj bátran a tetoválódnak. Hidd el nem szedi le a fejed, sőt örülni fog, ha jól kommunikálva tudtok közösen dolgozni.

Ha további kérdéseid lennének, vedd fel velünk a kapcsolatot és igyekszünk mindenre válaszolni.