Piercing utókezelése

A piercing gyógyulása 80-90%-ban az utókezelésen múlik, ami egy türelemjáték, ezért érdemes nagy gondot fordítani rá. Ha azt szeretnéd, hogy gyorsan és szépen gyógyuljon a testékszered néhány fontos alapszabályt be kell tartanod.

Ha inkább a videót részesíted előnyben, kattints ide: YouTube

Lehetőleg olyan helyen ékszerezd fel magad, ahol tapasztalt szakember dolgozik, így nagyobb eséllyel lesz fájdalom és problémamentes a beavatkozás és a regeneráció. Az Everest Tattooban kizárólag szúrjuk az ékszereket és nem lőjük. Erről bővebben itt olvashatsz.

Gyógyulási idő

A gyógyulás ideje egyénenként és testrészenként is változó lehet.

Leggyorsabban a nyelvpiercing gyógyul, általában 3-4 hét. Ennek kezelésére Phlogosol szájfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő oldatot használj. Naponta 4-5 alkalommal, de étkezések után feltétlenül öblögess vele. Az első héten lehetőleg ne fogyassz tejterméket, kerüld a fűszeres és forró ételeket. A rágózás nem ajánlatos és a dohányzás sem fogja segíteni a gyógyulást.

A húsos részekbe szúrt ékszerek fül, ajak, szemöldök, medusa…és a microdermal normál esetben 3-5 hét alatt meg szoktak regenerálódni. A porcba helyezett piercingek helix,septumgyógyulási ideje a leghosszabb, minimum 3 hónap, de helytelen kezelés esetén kitolódhat 6 vagy akár 9 hónapra is.

Tisztítás

A friss piercing kezelésére, tisztítására mindenképpen oldatot használj. Az Octenisept vagy a Betadine tökéletes választás. Tisztításkor javasolt fültisztító pálcikát használni, ezt beáztatni az oldatba és a seb tövében, mindkét oldalon alaposan letakarítani a keletkezett szennyeződéseket. Ezt legalább napi kétszer, reggel és este, a gyógyulás teljes ideje alatt, meg kell megismételni.

Szintén megoldás lehet a hidrogén peroxid gyógyszertárban kapható, előre bekevert 3%-os oldata. Ezt is fültisztító pálcikával kell a seb és az ékszer tövébe juttatni. Remekül letisztítja az ékszerre tapadt piszkot és kipezsegteti a bőrben keletkezett szennyeződést. Végül a tiszta felületre, szintén fültisztító segítségével, vékonyan mehet a Betadine vagy az Octenisept.

Még néhány gondolat

Azokon a helyeken, ahol nagy eséllyel fog megduzzadni az adott testrész, hosszabb ékszert szoktak behelyezni. Erre azért van szükség, hogy a piercing még véletlenül se tudjon beleszorulni a feldagadt testrészbe. Gyógyulás után természetesen ezeket rövidebbre lehet cserélni.

A már behelyezett ékszer egyik leggyakoribb ellensége a külső fizikai behatás. Vigyáznod kell, hogy ne akadjon bele semmibe, ne érje ütés, nyomás, mert az nagyban meghosszabbíthatja a gyógyulási folyamatot.

A piercinget koszos kézzel nem szabad piszkálni és mozgatni, tekergetni is felesleges. Bőven elég annyi mozgatás amíg a fültisztítóval eltávolítod a szennyeződést az ékszerről és a bőrödről.

Annak érdekében, hogy elkerüld a fertőzést, gyulladást, a friss piercinget nem szabad áztatni, 2 hétig kerülendő a szauna, szolárium, uszoda és egyéb nem otthoni fürdőhelyek.

A különböző kozmetikumoktól, alapozó, smink, krémek, szintén óvni kell, mert ezek eltömíthetik a sebet, ami könnyen gyulladáshoz vezethet.

Ha betegnek érzed magad érdemes elhalasztani a beavatkozást. Előfordulhat, hogy szervezeted, immunrendszered legyengült, ilyenkor természetesen megnövekedhet a gyógyulás időtartama is.

Előfordulhat, hogy a szervezeted nem fogadja be az orvosi fémet vagy a nemesfémeket, ilyenkor megoldás lehet a titán, vagy a műanyag ékszer használata.

Mikor cserélhetem?

Cserélni csak teljes gyógyulás után javasolt, minimalizálva ezzel az esetleges problémákat.

Ha bármilyen kérdésed lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot és igyekszünk mindenre válaszolni.