Tetoválás utókezelése

Ha már elszoktál attól, hogy hosszú szövegeket olvass, akkor itt egy videó, amiben megnézheted, hogy szerintünk hogy néz ki a helyesen végrehajtott tetoválás utókezelése:

Az elmúlt 30 évben rengeteget fejlődött a tetoválások minősége és ezzel együtt sokat változtak az utókezelésre vonatkozó irányelvek. A régi, kenjük be vastagon vazelinnel és nem érheti víz téveszmék már lassan feledésbe merülnek. Rengeteg komoly cég kezdett el fejleszteni kifejezetten tetoválás utókezelésére alkalmas termékeket. Ezen lemosók, krémek, fóliák majd mindegyike tökéletesen megfelel a kor elvárásainak feltéve, ha helyesen használod őket.

Miután elkészült álmaid mintája, rajtad áll hogyan vigyázol rá és ha már kifizettél egy rakás pénzt és órákon át tűrted, hogy tűvel böködjenek, kár lenne az egészet tönkretenni egy elhanyagolt utókezeléssel.

3 legfontosabb szabály:

Minden tetoválás egy kicsit egyedi törődést igényel, de vannak alaptézisek. Tartsd mindig tisztán, vékonyan krémezd, ne vakard.

Nézzük egy kicsit részletesebben:

Fóliázás

Miután eljössz a stúdióból alapvetően három fajta csomagolással láthatják el friss tetkódat, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a kórokozók és egyéb szennyeződések bejutását a bőrbe.

Fólia– talán a legáltalánosabb megoldás, a normál háztartási fólia. Előnye, hogy olcsó, könnyen beszerezhető. Hátránya, hogy nem szellőzik alatta a bőröd és ha nem cseréled 4-5 óránként, akkor könnyen befülledhet alá, szétázik a tetkód és extrém esetben kellemetlen fertőzéseket tudsz begyűjteni.

Pelenka– nedvszívó anyag. Előnye, hogy magába szívja a nedvességet, így nem ázik trutyiban a friss tetoválásod. Hátránya, hogy nem minden testrészen használható.

Tattoo film– speciális tapasz. Eredetileg égési sérülteknek lett kifejlesztve. A tetoválód felhelyezi a bőrödre és 3-4 napig semmi tennivalód nem lesz vele. Előnyei: rugalmas, vízálló és úgy lett megalkotva, hogy lélegzik alatta a bőröd. Nem kell alá semmilyen krémet kenni, gyakorlatilag a szervezeted védekező rendszere egy anyagot termel, ami elindítja a hámosodást, gyógyulást. Hátránya, hogy elég borsos az ára, nem tudod bárhol beszerezni. Sekond skin, Dermalize, Suprasorb, TattooMed, Tegaderm.

Azt, hogy tetoválásodat mennyi ideig szükséges lefedned, az nagyban függ a minta helyétől, méretétől és a tetoválás kidolgozottságától. Egy kisebb, vonalas mintát bőven elég 1 éjszakát fóliázni, de egy nagyobb méretű, színes tetoválást 2-3 éjszakára javasolt lefedni.

Az első éjszakára azért szükséges fóliával borítani friss testdíszedet, mert alvás közben nem tudsz rá figyelni és a még nedves, ragacsos felületbe, könnyen beleragadhat a pizsama, hálóing, takaró stb. és reggel roppant kellemetlen lesz ezeket kivarázsolni a friss tetkóból, valamint a gyógyulást sem segíti, ha a hámréteget fölöslegesen gyilkolászod. Ezen kívül szinte biztosra vehető, hogy mindent össze fogsz kenni, ha nem használsz fóliát.

Napközben nem javasoljuk fóliázni, amennyiben ez mégis szükséges, azt kb. 4 óránként le kell cserélned, az alábbiak szerint: Eltávolítod a régi fóliát, letisztítod a tetoválásodat, hagyod egy keveset levegőzni, száradni, majd vékonyan bekrémezed és egy új fóliával lefeded.

Tisztítás

Miután eltávolítottad a fóliát, alaposan meg kell tisztítanod a friss tetkódat. Nem szükséges használnod semmilyen speciális terméket, használd nyugodtan azt amivel tisztálkodni szoktál, lehetőleg olyan szappant vagy tusfürdőt ami ph semleges és minimális illatanyagot tartalmaz.

Le kell mosnod a bőrödről minden szennyeződést, (vér, festék, krém, trutyi)  ez az első néhány napon kissé kellemetlen, hiszen még elég érzékeny lesz a felület, de hidd el kifizetődik. Ha alaposan letisztítod a tetoválásodat, akár napjában többször is, sokkal problémamentesebben, szebben, és gyorsabban fog legyógyulni.

A nagyobb méretű, színes tetkó készítése közben, nagy valószínűséggel jobban roncsolták a szöveteket, ezért hosszabb ideig lehet ragacsos a felület. Ha ezt nem tisztítod le megfelelően, akkor seb keletkezhet, ami a végeredményt negatívan befolyásolhatja, akár foltosan is gyógyulhat, amit nem szeretnél.

Az első 2 héten az otthoni gyors zuhanyzást részesítsd előnyben, a fürdőkádban történő ázást, medencézést, szaunázást 2 hétig kerüld.

Krémek

Vannak kifejezetten tetoválás utókezelésére kifejlesztett krémek. Ezek mindegyike hosszú évek alatt lett tökéletesítve és nyugodtan használhatod bármelyik gyártó termékét. H2ocean, Inkness, TattooMed, Pegasus, TattooGoo

A legelterjedtebb általános utókezelő kence a Bephanten. Kishazánkban krém, kenőcs és plus kapható. A kenőcs a legzsírosabb, nehéz vékonyan elkenni. A krém és a plus kevésbé sűrű és a plus tartalmaz némi fertőtlenítő anyagot.

Bármely terméket is választod, tartsd szem előtt, hogy mindig tiszta kézzel, vékonyan krémezd, ugyanis a vastagon felhordott krémmel csak eláztatod a felületet, ami lassabb és sokszor problémásabb gyógyulást eredményezhet.

10-14 napig javasoljuk napi 2-3 alkalommal használni az utókezelő krémet, ezt követően, amennyiben szükséges térj át testápolóra, amivel hidratálhatod bőrödet.

A gyógyulási folyamat egyik kellemetlen velejárója a viszketés, ami változó mértékben jelentkezhet. Nagyon fontos, legyél kemény, ne kapard, vakard a frissen gyógyuló bőröd, hiszen az első időszakban, roppant könnyen felsértheted a frissen keletkezett hámréteget, ami sebekhez és foltos mintához vezethet.

Napvédelem

Ha azt szeretnéd, hogy tetoválásod évekig szép, élénk maradjon, akkor feltétlenül óvd az UV sugaraktól, melyek tönkreteszik a bőrödet és roncsolják a festékpigmenteket. Használj bármilyen típusú kencét, de igyekezz a legmagasabb védelmet biztosítani 50+.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, remélhetőleg egy tökéletesen gyógyult mintával leszel gazdagabb, amiben akár 20-30 évig fogod örömedet lelni. Ezt követően egy kis frissítés, kontrasztosítás esedékes lehet, de ez már egy másik történet…